Beyond Wood Geen categorie Duurzaam hout is wel beschikbaar

Duurzaam hout is wel beschikbaar

duurzaam hout is wel beschikbaar

Hout is momenteel één van de meest gewilde grondstoffen in de bouwwereld. De prijzen voor hout stijgen extreem en de tekorten lopen op. En toch is er ruim voldoende hout beschikbaar om duurzaam te bouwen. Waar? Gewoon hier in Nederland, onder handbereik. Maar dan moet je wel anders naar hout als bouwmateriaal en haar beschikbaarheid gaan kijken.

Druk op beschikbaarheid van hout is toegenomen

In de afgelopen jaren zagen we in de bouw al een duidelijke verschuiving naar hout als duurzaam bouwmateriaal. Door grote behoefte aan nieuwe woningen en noodzakelijke renovaties kwam de beschikbaarheid van hout al onder druk te staan. De verminderde aanvoer van hout uit de Oekraïne en de sancties op Russisch hout hebben er voor gezorgd dat de druk nog verder is toegenomen. Hoewel hout een hernieuwbare grondstof is en er in Europa nog ruimte is om de houtoogst te verhogen, is dat niet de enige oplossing. Dit is het moment om ook andere, meer duurzame en circulaire, oplossingen te onderzoeken en op te starten.

Hierbij moeten we verder kijken dan de inzet van ‘vers hout’ in de ideale maten. Bij de oogst en verwerking van hout voor de bouwindustrie gaat nu dagelijks resthout verloren. Ook worden er  reststromen van hout gesubsidieerd verbrand in biomassacentrales. Dit is een gemiste kans. Het gaat hier om hout dat ook in de kringloop van de houtwereld kan blijven. Want juist deze reststomen bieden kansen om bouwmaterialen te creëren die volledig natuurlijk en duurzaam zijn.

Up-cycling van houtige reststromen

We moeten in zetten op up-cycling van deze houtige reststromen, zowel uit de houtindustrie, bosbouw als uit landschapsbeheer. Door slim samen te werken met de natuur, het onderwijs en de wetenschap kunnen we het proces van de natuur nabootsen. Door het delen van de juiste kennis en slimme samenwerking, kunnen we houtige reststomen met de juiste plantenvoedingsstoffen en/of planten extracten ‘op werken’ tot een 100% natuurlijk en biobased materiaal. Een bouwmateriaal dat te  verwerken is als hout. En dat brandveilig, onderhoudsarm en volledig recyclebaar is.

Om het proces volledig circulair te maken moeten we ook de land- en tuinbouw hierbij betrekken. De landbouw kan leverancier worden van plantenvoedingsstoffen, plantenextracten en snel groeiende houtsoorten. Dit zijn in de nabije toekomst de grondstoffen voor onze biobased en hernieuwbare bouwmaterialen. En om de cirkel compleet te maken, kunnen deze bouwmaterialen aan het einde van hun levensduur worden verpulverd. De schone vezels uit dit proces kunnen vervolgens gebruikt worden in substraat-mixen voor de op-plant en teelt in deze moderne bos landbouw.

Dus ja, de grondstoffen wereld is op dit moment meer volatiel dan ooit. We weten niet wat morgen ons brengt. Juist daarom is dit het moment om onze ogen te openen voor nieuwe mogelijkheden. Door slim en open samen te werken zijn biobased en duurzame  bouwmaterialen wellicht sneller beschikbaar dan we gisteren nog dachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post