Beyond Wood Geen categorie Duurzaam bouwen efficiënt én betaalbaar? Dat kan!

Duurzaam bouwen efficiënt én betaalbaar? Dat kan!

De komende 10 jaar staat de bouw in Nederland én Europa voor een grote opgave. Er is een enorme druk op de woningmarkt. Alleen al in Nederland moeten de komende tien jaar 1 miljoen woningen worden gebouwd.  Het moet sneller en goedkoper. (bron: vastgoedactueel.nl).  Tegelijkertijd ligt er vanuit Europa’s GreenDeal de opgave om niet alleen het bouwproces maar ook de bestaande gebouwvoorraad te verduurzamen.

Sneller meer duurzame woningen bouwen, de huidige woningvoorraad verduurzamen met oog voor de gezondheid van de bewoners én een lagere belasting voor het milieu, deze uitdagingen lijken op het eerste gezicht lastig te verenigen.

Om het bouwproces te versnellen en meer woningen te kunnen opleveren in een korte tijd,  investeren grote bouwbedrijven in fabricagebouw, prefab-bouw en houtskeletbouw. In deze snelbouw oplossingen zijn efficiëntie en verwerkingsgemak van materialen de belangrijkste keuzefactoren voor de producent. Duurzaamheid of het gebruik van circulaire materialen is een oprechte wens, maar blijft te vaak een bijzaak. Bij duurzaam bouwen wordt, onterecht, gedacht dat dit duurder of lastig is.

De bouwmaterialen van Beyond Wood zijn de oplossing voor deze duurzame uitdagingen. Onze nature-based gevelplaten passen in moderne modulaire bouwsystemen. Ze zijn snel en efficiënt te verwerken met de bestaande machines en gereedschappen. Tegelijkertijd zijn ze, door de unieke samenstelling van natuurlijke materialen, biobased en werkelijk circulair. 

In het productieproces zet Beyond Wood laagwaardige reststromen van hout om naar een hoogwaardig gevelpaneel. In dit procedé gaan de houtvezels en plantenextracten een sterke, natuurlijke binding aan met mineralen. Zo ontstaat een bouwmateriaal dat niet alleen sterker is dan hout, maar ook voldoet aan alle wettelijke eisen en bovenwettelijke wensen van de bouw. Uniek is dat onze gevelplaten na langdurig gebruik kunnen worden omgezet naar plant voedingsstoffen.

Ik geloof dat we met de introductie van onze gevelplaten de bestaande bouw- en constructie processen sneller kunnen verduurzamen. Beyond Wood wil de overstap van traditionele materialen naar biobased, circulaire bouwmaterialen aanjagen. De transitie naar duurzaam bouwen is al begonnen. Innovatieve architecten en aannemers zijn naarstig op zoek naar de juiste materialen. Samen met deze koplopers wil ik naar een werkelijk circulair bouwproces.

Bouwen met natuurlijke materialen, die voldoen aan onze moderne eisen, maar die na gebruik volledig terug kunnen naar de natuur. Zonder afval, zonder verstoring van de natuurlijke balans. Een proces waarin alles waarde heeft en het restproduct weer door de aarde kan worden opgenomen als onderdeel van de natuurlijke kringloop. Ik weet dat het kan, wie doet er mee?

Wilfried Martens, Founder Beyond Wood
Reviving natural building together

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post