Beyond Wood Geen categorie Niet minder slecht, maar anders bouwen

Niet minder slecht, maar anders bouwen

De natuur geeft in overvloed, als we haar maar goed behandelen. Evenwicht en een natuurlijke volledige kringloop zijn hierin essentieel. Het evenwicht in onze natuur is elementair en op dit moment op veel gebieden uit balans. Om deze verstoring te stoppen moeten we er als mens weer onderdeel van worden. Als het ons lukt om deze balans terug te vinden, dan geeft de natuur ons weer in overvloed.

Deze gedachte is voor mij een belangrijke drijfveer om, met mijn kennis en energie, een bijdrage te  leveren aan het verduurzamen van de bouwwereld door het produceren van volledig hernieuwbare bouwmaterialen. Om te verduurzamen in de bouw moeten we het niet ‘minder slecht’ gaan doen. We moeten het juist anders gaan doen. Dus niet alleen nadenken over het verminderen van de afvalstroom of  een lagere CO2 emissie in processen en transport. We moeten streven naar een bouwproces waarin elk materiaal, na duurzaam gebruik, probleemloos én volledig terug kan naar de natuur. Dat is een grote uitdaging. Ik ben er van overtuigd dat het kan, maar we moeten het wel samen doen.  

Met mijn partners in Beyond Wood kan ik een bouwmateriaal produceren dat werkelijk circulair is en na duurzaam gebruik weer volledig kan worden opgenomen in de natuurlijke kringloop. Helaas veranderen wij met het produceren van dit bouwmateriaal niet meteen de bouwwereld.

Het veranderen van de heersende werkwijze in de bouw is een beweging die we samen op gang moeten brengen. In deze beweging moeten we samen bewustzijn creëren voor de mogelijkheden om werkelijk circulair te bouwen zonder de noodzakelijke veiligheidseisen uit het oog te verliezen. Samen moeten we kennis opbouwen en durven investeren. In deze beweging zijn innovatieve architecten en vooruitstrevende bouwbedrijven belangrijke partners. Ze zijn belangrijk om de beweging te versnellen. Ze geven mij ook inspiratie om ons product te verbeteren zodat ons plaatmateriaal nog beter past in de bestaande werkwijzen. Of dat onze gevelplaten nog beter voldoen aan de esthetische eisen van morgen.

Samen kunnen we de bouw duurzamer en circulair maken zodat volgende generaties veilig en gezond kunnen wonen. Zo geven we een betere aarde en gezond gedachtengoed door aan volgende generaties. Mocht je interesse hebben om samen te werken of kennis te delen, dan nodig ik je graag uit om contact op te nemen.

Wilfried Martens, Founder Beyond Wood
Reviving natural building together

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post